Co (ne)jíst v těhotenství?

Dopřejte si tvrdé sýry a vynechte syrové ryby.

Těhotenství je období, kdy by vás rozhodně nemělo trápit nějaké to kilo navíc a kdy byste si měla odpírat jídlo. Existují však potraviny, které je dobré v době, kdy čekáte miminko, nejíst, omezit nebo naopak do svého jídelníčku zařadit.

Jste-li těhotná, zařaďte do svého jídelníčku dostatek vitamínů

Pravidelně pijte a konzumujte potraviny, které obsahují dostatek vlákniny. Vyhnete se tak nežádoucí zácpě. 

Během těhotenství, ale i před otěhotněním, vám lékař doporučí zvýšit příjem kyseliny listové. Tento vitamín je důležitý zejména pro správný vývoj mozku a míchy, zabraňuje vrozeným vadám a pomáhá ke správnému vývoji. Výborným zdrojem je například brokolice, zelí, ledový salát, mango či celozrnné výrobky. 

Z minerálních látek dbejte na zvýšený příjem železa, vápníku a zinku. Zvyšte příjem bílkovin a vitamínu C. Velmi důležité pro správný vývoj nervové soustavy jsou omega-3 mastné kyseliny, ale i omega-7 a omega-9. Trpíte těhotenskými nevolnostmi, nechutenství a pálením žáhy? Zařaďte do svého jídelníčku zázvor. Navrátí vám chuť k jídlu a posílí imunitu. 

 

Maso, jako zdroj cenných bílkovin

Ve vašem jídelníčku by nemělo chybět maso. Zejména to libové je nejen zdrojem cenných bílkovin, ale i výborným zdrojem železa, jehož dostatek má pozitivní vliv na správný vývoj a růst plodu. Dbejte však na to, aby maso, které jíte, bylo dobře tepelně zpracované! Syrové nebo nedostatečně zpracované maso může být příčinou nebezpečné salmonelózy, toxoplazmózy či listeriózy. Proto raději zapomeňte na tatarák, krvavý steak či hamburger. Nebezpečná je také konzumace jater, obsahují totiž velké množství vitamínu A. Nadměrná konzumace potravin bohatých na vitamin A je totiž spojována s vrozenými vadami.


Ryby ano, ale pozor na ty mořské

Zvláštní kategorii pak tvoří ryby. V době těhotenství jsou velice prospěšné, obsahují totiž kvalitní bílkoviny a vysoký obsah omega-3 mastné kyseliny. Nicméně pozor byste si měla dát na konzumaci mořských ryb, které mohou obsahovat rtuť. Jedná se zejména o žraloka, královskou makrelu či mečouna. Zapomeňte také na sushi, uzenou makrelu, škeble, ústřice a další syrové mořské plody a ryby. Rtuť totiž u nenarozených dětí zpomaluje vývoj mozku a nervové soustavy.

 

Mořské ryby s vysokým obsahem rtuti mohou narušit správný vývoj mozku ještě nenarozeného děťátka. 
Během těhotenství byste také měla omezit množství soli. Méně solte a vyhýbejte se produktům, které obsahují velké množství soli. Mnoho soli může být příčinou otoků v těhotenství.  

Pozor na vajíčka i mléčné výrobky

Dobře tepelně zpracované musejí být také vejce, kvůli hrozící salmonelóze. Vyhnout byste se raději měla i výrobkům, které obsahují syrová vejce - například tiramisu, majonéze či domácí zmrzlině. 

Pozor je třeba dát si i na nepasterizované mléko a mléčné výrobky z něj vyrobené. Nevhodné jsou sýry brie, feta, sýry s plísní na povrchu a sýry s modrou plísní. Jejich konzumaci však zcela neomezujte! Jsou i sýry, které jsou pro zdraví miminka prospěšné, jelikož v sobě mají vysoký obsah vápníku, který je důležitý pro vývoj kostí.  V klidu si tak můžete dopřát lučinu, mozarellu, či tvrdé sýry – jako jsou parmazán, gouda, eidam.