Ve vašem jídelníčku by nemělo chybět maso. Zejména to libové je nejen zdrojem cenných bílkovin, ale i výborným zdrojem železa, jehož dostatek má pozitivní vliv na správný vývoj a růst plodu. Dbejte však na to, aby maso, které jíte, bylo dobře tepelně zpracované! Syrové nebo nedostatečně zpracované maso může být příčinou nebezpečné salmonelózy, toxoplazmózy či listeriózy. Proto raději zapomeňte na tatarák, krvavý steak či hamburger. Nebezpečná je také konzumace jater, obsahují totiž velké množství vitamínu A. Nadměrná konzumace potravin bohatých na vitamin A je totiž spojována s vrozenými vadami.
Ryby ano, ale pozor na ty mořské
Zvláštní kategorii pak tvoří ryby. V době těhotenství jsou velice prospěšné, obsahují totiž kvalitní bílkoviny a vysoký obsah omega-3 mastné kyseliny. Nicméně pozor byste si měla dát na konzumaci mořských ryb, které mohou obsahovat rtuť. Jedná se zejména o žraloka, královskou makrelu či mečouna. Zapomeňte také na sushi, uzenou makrelu, škeble, ústřice a další syrové mořské plody a ryby. Rtuť totiž u nenarozených dětí zpomaluje vývoj mozku a nervové soustavy.